Co je no-code?

No-code označuje oblast převážně webových aplikací, které slouží lidem jako nástroje k vytváření digitálních produktů a služeb bez nutnosti napsat jediný řádek kódu.

Skrze interaktivní rozhraní si doslova naklikáte integraci mezi dvěma aplikacemi, zautomatizujete procesy, postavíte mobilní aplikaci nebo kompletní webové stránky. Svět no-code je jako krabice s nářadím, kde si vyberete, co zrovna potřebujete a vyhovuje vám. Co postavíte, už je na vás. 

Ukázka mobilního e-shopu postaveném na GlideApps

Myšlenka interaktivní tvorby není na webu nová, ale teprve v posledních letech zažívá opravdovou renesanci. Více než samotné nástroje se však mění způsob uvažování nad vývojem digitálních produktů. Pro mnoho úkolů už není potřeba programovat funkcionalitu na míru, naopak, stejného výsledku často docílíte propojením několika aplikací za zlomek času a ceny.

Kromě samotných nástrojů přináší no-code i významnou změnu ve filozofii, jak stavět digitální produkty. Bude nutné se přizpůsobit, zahodit předsudky a pochybnosti, že to nebude fungovat. Překonat strach ze ztráty kontroly nad výstupním kódem. Pokud se však zaměříte na silné stránky no-code, směle můžete postavit kompletní online podnikání nebo jen snížit náklady automatizací procesů. Nápady nic nestojí, klíčová je realizace.

Vznikají stovky nových nástrojů, které si teprve začínají získávat zákazníky. Atmosféra kolem no-code aplikací je něčím elektrizující, to nadšení je téměř hmatatelné. Lidé mají chuť tvořit a nyní mají i tu pomyslnou krabici s nářadím, která se neustále plní novými nástroji. Každá dílna má i své police nebo přihrádky, tudíž i v no-code lze vysledovat různé kategorie aplikací.

  • Automatizace - Nástroje jako Zapier nebo Integromat propojí aplikací třetích stran a automatizují procesy.
  • Tvorba aplikací - V Bubble.io, Honeycode či GlideApps vizuálně postavíte funkční aplikaci.
  • Komunikace - Velmi široká kategorie, která zahnuje e-mailové služby typu Mailchimp, všestranné komunikátory jako Messagebird či Twilio, chatboty FlowXO a další.
  • Weby a CMS - Webové stránky si naklikáte s přepřipravených komponent, od landing pages (Carrd, Instapages) až po enteprise weby (solidpixels, Webflow).
  • Práce s daty - Google Tabulky přesunuli excelovské tabulky na web, ale pokročilejší nástroje jako Airtable, či dashdash z nich dělají všestranné databáze.
  • E-commerce - Prodej online je stále rostoucí segment a platformy jako Shopify přinášejí možnost rychle začít prodávat. Pro digitální produkty můžete volit i menší služby jako Gumroad.

Aplikací rychle přibývá, ale no-code jako odvětví webu ještě plně usazené. Proto nemá prozkoumané hranice, nejsou ani jasně pojmenované nové role, které budou lidé v no-code zastávat. Budou to vizuální vývojáři, automatizační inženýři nebo integrační specialisti? Konkrétní pojmenování ještě neznáme, ale je jisté, že se online svět změní.

Budoucnost programování je žádné programování
Chris Wanstrath, spoluzakladatel Github.com

Technologie má sloužit lidem, často je však nutné překonat velkou vstupní bariéru a naučit se s ní pracovat. No-code částečně boří tuto bariéru, a co bylo dříve doménou programátorů a kodérů, zvládnou díky no-code aplikacím i průměrně technicky zdatní lidé.

Neznamená to, že tyto aplikace nejsou pro vývojáře. Naopak! Právě vývojáři mají tu výhodu, že dokážou maximálně využít jejich potenciál. Zároveň zůstane mnoho oborů, kde se no-code pravděpodobně neprosadí. Vývoj na míru nezmizí, jen se pro některé účely už nebude vyplácet. Vlna no-code prudce stoupá, svezete se na ní?

Sdílejte na sociálních sítích